Katsoimme eilen illalla Mark Robsonin ohjaaman ja Val Lewtonin tuottaman kauhuklassikon Seitsemäs uhri (Seventh Victim, 1943). Täytyy sanoa, etten pitkään aikaan ole nähnyt niin ytimekästä ja lakonista kerrontaa. Kun elokuvan puolessa välissä kurkistimme kelloon, oli kulunut vasta 33 minuuttia ja elokuva oli jo haarautunut ties kuinka moneen suuntaan ja esitellyt tukun henkilöhahmoja. Jo aloituskohtaus on loistava: Mary Gibson (Kim Hunter) saa kutsun sisäoppilaitoksen johtajattaren luokse, vain kuullakseen, että hänen sisarensa Jacqueline (Jean Brooks) on kateissa. Muutaman minuutin jaksossa virittyy tunnelma, joka voisi aivan hyvin johtaa sisäoppilaitosdraamaan. Mutta toisin käy: Mary lähtee Manhattanille sisartaan etsimään eikä koulun ahdistavaan maailmaan enää palata. Lopulta Manhattan on kuitenkin yhtä ahdas ja neuroottinen kuin se maailma, jonka Mary jättää taakseen.
Elokuvan puolivälissä ovat parhaat, tiheätunnelmaiset kohtaukset. Mary saa apua yksityisetsivältä, ja yhdessä he lähtevät etsimään Jacquelinea. Öinen tiedusteluretki Jacquelinen vanhan yrityksen tiloihin johtaa puukotukseen - ja murhaajaksi paljastuu kadonnut sisar. Seitsemännestä uhrista voisi nostaa esiin tukun yhtä nasevia kohtauksia, kuten Psykoa ennakoivan suihkukohtauksen: Jacquelinen bisneksen kaapannut rouva Redi (Mary Newton) saapuu varoittamaan Marya ja näkyy vain varjona suihkuverhoa vasten.
Loppua kohti elokuva ei enää toimi aivan yhtä hyvin: Robson ja Lewton punovat mukaan rakkausteeman, kun Mary ihastuu sisarensa mieheen... Tämän palan olisi voinut jättää poiskin, koska se vain korostaa saatananpalvojiin sekaantuneen Jacquelinen ajautumista väistämättömään tuhoon. Lopussa mikään ei ole onnen esteenä, kun "paha" ja "hullu" sisko päättää päivänsä oman käden kautta. Loppu on kuitenkin avoin ja jättää pohdittavaksi monia vaihtoehtoja: Seitsemäs uhri ei väitä, että elämä voisi kaikkien kummallisuuksien jälkeen jatkua normaalisti.
Seitsemännen uhrin kiinnostavimpia hahmoja on psykiatri Judd, joka yrittää hoitaa mieleltään järkkynyttä Jacquelinea. Juddin roolissa nähdään Tom Conway, George Sandersin vanhempi veli, joka esiintyi muissakin 1940-luvun Lewton-klassikoissa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti