Erasmus Rotterdamilainen kirjoitti
Kultaisessa kirjassaan (De civitate morum puerilium, 1530), että katsominen toinen silmä avoinna, toinen ummessa tekee ihmisestä yksisilmäisen ja saa hänet muistuttamaan tonnikalaa. Erasmuksen aikana Alankomaissa epäilemättä tunnettiin erinomainen, lihaisa saaliskala, jonka tuijottava katse jäi mieleen satamakaupunkien laitureilta. Kuolleen kalan liikkumaton silmä oli jähmettynyt taivasta kohti. Nyt hollantilaista - vaikkakin Tyyneltä mereltä pyydystettyä - tonnikalaa voi ostaa lähikaupan pakastealtaasta, eikä tuijottava katse jää häiritsemään makunautintoa. Pirkka-tonnikala on keltaevätonnikalaa (Thunnus albacares), joka voi kasvaa yli kaksimetriseksi vonkaleeksi. Nyt kun ulkomaanmatka ei tänä kesänä toteudu, ainoa vaihtoehto on tehdä makumatkoja. Tonnikala saa tarjota antimiaan. Kokeilin kolmena peräkkäisenä päivänä eri tapoja valmistaa tonnikalapihvejä. Kaksi reseptiä lähtee siitä, että kala maustetaan ensin suolalla ja pippurilla. Basilika-korianterikalassa tehdään lisäksi mausteseos, johon laitetaan runsaasti korianteria (esim. puolitoista ruokalusikallista kahta pihviä kohti) ja kämmenellinen basilikan lehtiä silputtuna. Sekaan sujautetaan pari kynttä valkosipulia, sitruunamehua ja sopivasti chilijauhetta. Ennen paistamista seosta sivellään pihvin molemmin puolin - ja sitten pannuun. Toinen vaihtoehto lähtee siitä, että suolatut ja pippuroidut pihvit paistetaan ensin, minkä jälkeen kastike tehdään samalla pannulla. Kastikkeeseen laitetaan pari kynttä valkosipulia, kaltattuja tomaatteja kuutioituna, kupillinen valkoviiniä ja provencelaisia yrttejä. Ennen tarjoilua kastike kaadetaan pihvien päälle.
Kolmannessa reseptissä tonnikalapihvejä marinoidaan ensin soijassa ja balsamiviinietikassa (puoli ruokalusikallista soijaa ja yksi etikkaa pihviä kohti). Puolen tunnin marinoinnin jälkeen paistetaan. Kastike on kylmä, ja sen voi tehdä etukäteen. Oliiviöljyyn sekoitetaan runsaasti basilikan lehtiä, sitruunan kuorta raastettuna, mustapippuria ja suolaa. Tehosekottimella tai sauvasekottimella kastikkeesta saa tasaista. Ennen tarjoilua kastiketta laitetaan sopivasti pihvien päälle.
Huh, basilika-korianteritonnikala oli ehdoton suosikkini. Sitä taitaa syntyä jatkossa lisää...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti