Ringissä seurasi välipäivä. Se on varmasti välttämätön paitsi yleisölle myös esiintyjille. Valkyyrian jälkeen Daniel Barenboim nähtiin istumassa gallerian ravintolassa, tupruttelemassa pitkää sikaria ja nauttimassa ansaittua punaviinipulloa. Seuraavan päivän kävelyllä törmäsin varsinaiseen tähtikulttiin, kun duomon aukio oli täynnä kirkuvia lapsia – ja vähän aikuisiakin. Väki pomputteli Violetta-aiheisia ilmapalloja, ja vasta googlaamalla sain selville, että Disneyn Violetta-sarjan tähti Martina Stoessel oli juuri 26. kesäkuuta vierailemassa Milanossa. Hän oli nähtävästi piilossa Mondadorilla, sillä vähän väliä yleisö ajatteli tähden ilmestyvän esiin ja huudot voimistuivat. Seisoskelin aikani, minkä jälkeen lähdin jatkamaan kävelyä.
Olen käynyt Milanossa muutaman kerran aiemmin, ja tuntuu, että katedraali on ollut aina korjaustöiden keskellä. Fasadi on loisteliaassa kunnossa, mutta tällä hetkellä sisällä olivat käynnissä mittavat restauraatiot. Duomon aukio oli jo roomalaisaikaisen Mediolanumin keskus, ja tälle paikalle rakennettiin 400-luvulla Pyhän Ambrosiuksen basilika. Nykyinen katedraali sai alkunsa 1000-luvun alussa, ja rakennustyöt ovat oikeastaan jatkuneet 1900-luvulle asti, sillä sen viimeinen portti vihittiin käyttöön vuonna 1965.
Roomalaisaikaisesta Milanosta saa häivähdyksen San Lorenzon basilikan aukiolla. Titius Liviuksen mukaan seudulla olisi alunperin elänyt etruskeja, kunnes insubrien heimo Belloveson johdolla valoitti alueen. Roomalaisten haltuun keskus päätyi 220-luvulla eKr., jolloin kaupunki sai nimen Mediolanum. Samalla Milanosta tuli tärkeä linkki roomalaisten etenemiselle pohjoisen suuntaan. San Lorenzon edessä olevat pylväät ovat todennäköisesti 200-luvulta jKr., ja ne siirrettiin paikalle roomalaisesta kylpylästä. Pyhän Ambrosiuksen aikaan Milano oli hetkellisesti myös Länsi-Rooman keskus. Ambrosius oli muuten taitava puhuja. Tarinan mukaan, kun Ambrosius oli lapsi, mehiläisparvi hyökkäsi hänen kimppuunsa, mutta sen sijaan, että mehiläiset olisivat pistäneet, ne pudottivat hunajapisaroita hänen kielelleen. Niin Ambrosiuksesta tuli kaunopuheisuuden mestari.
26. kesäkuuta 2013
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti