
30. maaliskuuta 2008
Etsijät (1956)

28. maaliskuuta 2008
Valkoinen ilmapallo (1995)

Jafar Panahin Valkoinen ilmapallo on hieno esikoiselokuva. Mieleen tulee toinen loistava debyytti, Samira Makhmalbafin 18-vuotiaana ohjaama Omena (Sib, 1998), joka sekin on riipaiseva lapsikuvaus. Omena kertoo islamislaisisästä, joka lukitsee tyttärensä kotiin. Lapsiteemaa Makhmalbaf jatkoi vuonna 2000 valmistuneessa elokuvassa Liitutaulut (Takhté siah).
23. maaliskuuta 2008
Saksa vuonna nolla (1948)

Saksa vuonna nolla syntyi kolmen käsikirjoittajan yhteistyönä. Roberto Rossellinin ja Sergio Amidein lisäksi tekstiä oli kirjoittamassa königsbergiläissyntyinen Max Kolpé (1905-98), jonka kynästä koko saksankielinen dialogi on lähtöisin. Kolpé oli tehnyt pitkän uran Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa ja kirjoitti tekstejä muun muassa Henri Decoinin, Max Ophülsin ja Sam Woodin elokuviin. Weimarin tasavallan aikaan Kolpé oli työskennellyt myös yhdessä Billy Wilderin kanssa: heidän yhteinen käsikirjoituksensa löytyy elokuvasta Das Blaue vom Himmel (1932).
Korkeiden paikkojen historia: Babylonin torni

Sittemmin Babelin torni on herättänyt lukemattomia tulkintoja. Se on nähty teknologisena mestaruutena, joka sai rangaistuksensa, tai pyrkimyksenä tavoitella jumaluutta. Uuden ajan alun tutkijat saattoivat tulkinnoissaan miettiä rakennusmenetelmiä, työntekijöiden määriä ja arvella tornin korkeutta, mutta samalla heitä kiinnosti kielten sekoitus kansojen historian kaukaisena alkupisteenä. Athanasius Kircher (1601-80) päätyi pohtimaan Baabelin tornia (Turris Babel) tutkiessaan kielten alkuperää. Uteliaan jesuiitan nimi on jäänyt myös elokuvahistoriaan siksi, että hän hahmotteli teoksissaan taikalyhdyn periaatteita. Kircherin mukaan Babelin tornin rakentamiseen tarvittiin vähintään 50 000 miestä. Oli väitetty, että torni olisi ulottunut kuuhun asti, mutta tätä Kircher piti mahdottomana. Kircherin teoksesta löytyy yksi hienoimmista tornin visualisoinneista: sen piirsi saksalainen Coenraet Decker (1651-1709), joka muovasi Babelin tornista kapean ja korkean (ylhäällä vasemmalla).

22. maaliskuuta 2008
Berliinin raunioiden keskellä (1948)

Berliinin raunioiden keskellä (A Foreign Affair, 1948) alkaa ilmakuvilla Berliinistä: entinen Euroopan hermokeskus on pirstaleina. Monet pitävät tätä yhtenä Wilderin parhaista elokuvista, mutta kaikesta kiinnostavuudestaan huolimatta lopputulos tuntuu asetelmalliselta. Alussa kongressiedustaja Phoebe Frost (Jean Arthur) saapuu kaupunkiin. Hän on jäsenenä komissiossa, jonka on tarkoitus selvittää, miten yhdysvaltalaiset sotilaat toimivat miehitetyssä kaupungissa. Tarkoitus on kitkeä moraalittomuus, mutta jo alussa on selvää, kuka oikeastaan joutuu nöyrtymään. Ehkä ärsyttävintä elokuvassa on sen sukupuolinen lataus: tarina muuttuu rituaaliseksi kertomukseksi Phoeben alistumisesta samaan aikaan, kun jotakuinkin hulttiomaisen kapteenin John Pringlen (John Lund) toimet osoitetaan vain isänmaallisiksi. Pinglellä on ollut suhde kabareelaulaja Erika von Schlütowia (Marlene Dietrich), jota lopulta käytetään houkuttimena maan alla piilevän natsirikollisen nujertamisessa.
Wilderin elokuvissa nauretaan usein moralismille. Niin tässäkin - mutta teos itse asettuu moraalinvartijaksi pyrkiessään osoittamaan, miten perusteettomia moitteet miehittäjiä vastaan ovat. Wilder palasi myöhemmin Berliiniin komediassa One, Two, Three (1961), mutta Berliinin raunioiden keskellä -elokuvassa tuhoutunut kaupunki näkyy vielä kaikessa karmeudessaan. Raunioiden keskellä kulttuurit kohtaavat, musta pörssi rehottaa ja hävinnyt kansa koettaa päästä kiinni elämään. Olisi hienoa katsoa heti perään Wolfgang Staudten Murhaaja keskuudessamme (Die Mörder sind unter uns, 1946) ja Roberto Rossellinin Saksa vuonna nolla (Germania anno zero, 1948).
Armas Järnefeltin unohdetut sävelet

Säveltäjänä Järnefelt on jäänyt elämään lähinnä kehtolaulullaan ja Preludillaan, joita esitettiin kaikkialla Euroopassa jo 1900-luvun alussa, mutta hän sävelsi 1890-luvulla ja vuosisadan vaihteen tuntumassa myös laajamuotoisempia teoksia. Epäilemättä säveltäminen väheni sen jälkeen, kun Armas päätti suuntautua kapellimestarin uralle. Kun hän vuonna 1905 ensimmäistä kertaa tarttui puikkoon Ruotsin Kuninkaallisessa oopperassa, aikaa sävellystyöhön jäi vähän. Myöhemmin Armas viittasi siihen, että langon, Jean Sibeliuksen, vaikutus oli lamaannuttava.
Lahden konsertin jälkeen on kuitenkin selvää, että suomalaisen musiikin historiasta on jäänyt tärkeä luku kirjoittamatta. Tämä ei sinänsä ole ihmeellistä, sillä historia on lähtökohtaisesti epäoikeudenmukaista, ja moni muukin luku odottaa kirjoittamistaan. Konsertin ensimmäisenä numerona kuultiin Kanteletar-sarjaan kuulunut Pastoraali, joka oli alunperin tehty suurelle orkesterille, mutta joka on säilynyt vain kevennettynä versiona. Lahden esitystä varten sen oli rekonstuoinut Jani Kyllönen. Musiikki on erittäin kaunista. Arvoitukseksi kuitenkin jää, sävelsikö Järnefelt koskaan muita Kantelettaren osia. Lahdessa kuultiin lisäksi Sarja pienelle orkesterille, Pieni sarja orkesterille Es-duuri, Sinfoninen fantasia sekä kuusiosainen Serenadi, jossa on loistava Andante espressivo sekä Adagio viululle ja orkesterille. Varmasti haastavin sävellys oli Sinfoninen fantasia. Se sai kantaesityksensä Yliopiston juhlasalissa 3. maaliskuuta 1895, mutta kriitikot pitivät sitä synkkänä ja raskaana. Teoksessa kuuluu kaikuja Wagnerin Nibelungin sormuksesta ja Parsifalista, ehkä Mahleristakin, mutta kokonaisuus on omintakeinen ja rohkea.
Varmaa on, että suomalainen Sibelius-vimma on jyrännyt alleen paljon kiinnostavaa, kauniista musiikkia. Järnefelt ei itse tuonut omia teoksiaan juurikaan esille, mutta sen sijaan hän oli lankonsa sinfonioiden tärkeimpiä tulkitsijoita. Oheisessa kuvassa Armas johtaa orkesteria työväen laulu- ja soittojuhlilla Viipurissa kesällä 1935.
21. maaliskuuta 2008
Tappajat (1946)

Burt Lancaster on Andersenina yhtä vakuuttava kuin Ava Garner rikollisliigan Kittynä. Andersenin hahmo tuo väistämättä mieleen Stephen Cranen novellin "Sininen hotelli" (julkaistu suomeksi kokoelmassa Morsian saapuu kaupunkiin), jonka pelokas ruotsalainen on lopulta kaikkien narutuksen kohteena. Tappajissa Hemingway osoittaa velkansa Cranen hienoimmalle tarinalle.
20. maaliskuuta 2008
Aikakone (1960)

Aikakone perustuu H. G. Wellsin samannimiseen romaaniin, ja elokuvan päähenkilökin on nimetty kirjailijan mukaan. Aikakoneen ohjauspaneelissa näkyy nimi H. George Wells. Elokuva alkaa uudenvuoden aattona 1899, kun seurue Georgen (Rod Taylor) ystäviä kokoontuu illastamaan. George saapuu henkihievereissä verstaastaan ja kertoo lähes koko elokuvan kestävässä takautumassa tarinansa aikamatkasta. Alkuperäisestä romaanista George Palin tulkinta poikkeaa merkittävästi. Vuoden 1960 elokuvantekijät ovat tunteneet vuoden 1899 aikamatkailijan lähitulevaisuuden, eivätkä ole vastustaneet kiusausta kertoa tulevaisuudesta "niin kuin tapahtui". Kelkkaa muistuttavalla aikakoneellaan George liukuu ensin vuoteen 1917, kunnes päätyy uudelleen sodan ympäröimään maailmaan vuonna 1940. Vasta tämän jälkeen aikakone hurahtaa elokuvantekijöiden tulevaisuuteen, vuoteen 1966, ja - kas kummaa - sielläkin riehuu sota, ydinsota. Täydellisestä katastrofista ihmiskunta on toipunut vasta vuonna 802701: se on kuitenkin jakaantunut kahtia, maan pinnalla eläviin elohin ja pimeydessä vaeltaviin morlokeihin. Jos tämä jako oli H. G. Wellsille tapa kertoa fin de sièclen kahtiajakaantuneesta maailmasta, George Palin tulkinnassa morlokit eivät olekaan maan alle työnnettyjä työläisiä vaan riistäjiä, jotka ovat muuttaneet eloit tahdottomiksi kasveiksi. Olisiko tämä viittaus kommunismin uhkaan, sillä kylmän sodan aikaahan elettiin? Aikakone kommentoi paratiisimyyttiä ja edistysuskoa samaan tapaan kuin tv-sarja Star Trek joitakin vuosia myöhemmin: paratiisi näyttäytyy irvokkaana taantumuksena, josta puuttuu kehityksen edellyttämä haaste.
19. maaliskuuta 2008
Korkeiden paikkojen historia: Norsunluutorni

Nopean selailun jälkeen selviää, että norsunluinen torni mainitaan tiettävästi ensimmäisen kerran Vanhan testamentin Laulujen laulussa. Sen 7. luvun 5. jakeessa mies toteaa rakastetustaan: "Sinun kaulasi on kuin norsunluinen torni. Collum tuum sicut turris eburnea." Yleisen tulkinnan mukaan norsunluun tehtävä on kuvata lemmityn kaulan valkeaa ihoa. Kenties viittaus torniin antaa vertaukselle ylvään lisän, puhumattakaan siitä, että norsunluussa on ylellinen vivahdus. Jos Laulujen laulun kohtaa lukee pidemmälle, huomaa sen sisältävän muitakin "korkeita paikkoja". Rakastetun nenä on "ylväs kuin Libanonin torni, joka tähystää kohti Damaskosta" ja pää kohoaa "kuin Karmel". Korkeus kuvaa rakastetun jaloutta, ehkä myös hänen ylimaallisuuttaan, erityisyyttään. Ehkä hän on lähempänä jumaluutta yltäessään Karmel-vuoren korkeuksiin.
Tuhansia vuosia myöhemmin ranskalainen Charles-Augustin Sainte-Beuve kuvasi teoksessaan Les Consolations (1830) runoilija Alfred de Vignyä toteamalla: "(...) et Vigny, plus secret, comme en sa tour d'ivoire, avant midi, rentrait." Vigny oli vetäytynyt norsunluiseen torniin, erilleen maailmasta. Tässä metaforassa norsunluun ylellisyys kohtaa maailmasta kieltäytymisen. Vignyllä oli varaa, ja mahdollisuus, siirtyä maallisten ristiriitojen yläpuolelle. Epäilemättä torniin oli vetäydytty ennenkin, mutta Sainte-Beuve käytti norsunluuta, kulutuskulttuurin luksustuotetta, vieraantuneisuuden korostamiseksi.
16. maaliskuuta 2008
Fasisti (1970)

Fasistia voi pitää psykologisena tutkielmana fasismista, joka eli ja mahdollistui konformistien, mukautujien, tuella. Bertolucci on elokuvissaan usein viljellyt psykoanalyyttisia selityksiä. Tälläkin kertaa takautuma paljastaa lapsuuden traumaattisen muiston vuodelta 1917: väkivalta ja seksuaalisuus ovat jättäneet patologisen jäljen Marcelloon. Loppujen lopuksi hienointa ja tyrmistyttävintä Fasistissa on sen visuaalisuus. Kuvaaja Vittorio Storaron tapa käyttää valoa on niin näyttävää, että välillä dialogin seuraaminen unohtuu. Bertolucci hyödyntää myös 1920- ja 1930-lukujen elokuvien visuaalista tyyliä, vinoja kamerakulmia, vaihtelevaa kameran korkeutta, yllättäviä kuvakulmia. Dvd:n lisämateriaalissa Bertolucci kertoo, miten elokuvan rakenne syntyi vasta leikkauspöydällä. Alunperin tapahtumat piti kuvata lineaarisesti, mutta lopullisessa teoksessa on monikerroksinen takautumarakenne. Alusta lähtien Marcello nähdään talvisella automatkalla, joka lopulta paljastuu matkaksi kohti elokuvan avainkohtausta, murhaa.
15. maaliskuuta 2008
Cagliostron linna (1979)

7. maaliskuuta 2008
Glasgow 4: Wagnerismia

Minä puolestani joudun väistymään Glasgow'sta. Martin Cloonanin ja David Archibaldin kanssa juomme jäähyväisoluet, ja aamulla taksi noutaa 5:30 lentokentälle.
6. maaliskuuta 2008
Glasgow 3: A Band Called Quinn

Keikalla on yllättävän vähän ihmisiä, mutta ehkä kaikki ovat jalkapallostadionilla. Samaan aikaan Rangers kohtaa Werder Bremenin, voittaa 2-0 ja kapakoissa ilo on ylimmillään - ainakin protestanttisissa, sillä katolisethan ovat Celticin kannattajia.
5. maaliskuuta 2008
Glasgow 2: Gootit ja "historian loppu"

Luentoni liittyy historialliseen elokuvaan 1980-luvun lopulta tähän päivään otsikolla "The End of History as a Return to History". Francis Fukuyama näki kylmän sodan päättymisen historian loppuna, mutta siitähän historia vasta alkoikin - ainakin siinä mielessä, että historiallista fiktiota syntyi 1990-luvulla enemmän kuin pitkiin aikoihin. Harvardin kansainvälisten suhteiden professori Joseph Nye kirjoitti muistaakseni jo joulukuussa 1989 siitä, miten kylmä sota oli pitänyt piilossa Itä-Euroopan etnisiä konflikteja. Se oli tukahduttanut sellaista menneisyyttä, joka väistämättä nousisi esiin. Historiallista mielikuvitusta ruokkivia tekijöitä oli toki muitakin, Euroopan Unionin laajeneminen, kiinnostus paikallisuutta kohtaan, Internetin läpimurto 1990-luvulla... Luennon jälkeen käymme lasillisella Left Bank -nimisessä ravintolassa, joka löytyy kulman takaa.
4. maaliskuuta 2008
Glasgow 1: Piispa Blacaderin kappelissa

Tilaa:
Blogitekstit (Atom)