4. helmikuuta 2017

Suomisen taiteilijat (1943)

Orvo Saarikiven ohjaama Suomisen taiteilijat (1943) oli kolmas elokuva Aino ja Väinö Suomisen helsinkiläisperheestä. Elokuvan rakenne on kaksijakoinen siinä mielessä, että ensimmäinen puolisko sijoittuu maalle, jonne Suomisen perhe on lähtenyt kesää viettämään, toinen puolisko kaupunkiin. Kahdella osalla on myös erilliset juonenkulkunsa, joita kylläkin sitoo yhteen Pipsan (Maire Suvanto) yltyvä teatteri-innostus. Mutta päällimmäisenä tunteena on elokuvan jakaantuneisuus. Toisaalta voidaan tulkita, että rakenteensa kautta  Suomisen taiteilijat vetää yhteyttä maaseudun ja kaupungin välille, mikä jatkosodan aikana oli välttämätöntä. Maalla draama käynnistyy, kun Olli (Lasse Pöysti) ja hänen ystävänsä Eka (Kalevi Hartti) päättävät auttaa yksihuoltajaleskeä hankkimalla tälle uuden lehmän.

Suomisen taiteilijat on koko elokuvasarjassa vahvimmin nimenomaan Pipsan elokuva. Teatterikärpänen puree häntä siinä määrin, ettei hän kaihda mitään keinoja lavalle pääsemiseksi. Lopulta Olli ja Eka avustavat ja telkeävät kilpailevan näyttelijättären Kaijan (Tuula Usva) koulun pommisuojaan. Ennen pitkää kaikki päätyvät poliisilaitokselle, josta Väinö Suominen saa käydä korjaamassa heidät parempaan talteen. Pipsan esiintyminen Tuhkimona on menestys, mutta loppukohtauksessa Thalia saa jäädä. Pipsa repii seinää koristavat valokuvat, joista sattumalta kaikki näyttävät SF:n tähtien kuvilta. Ensimmäisenä roskakoriinpäätyy Tauno Palo.

Kahvipöytä on Suomisen perheen kokoava ydin. Sarjan ensimmäisessä elokuvassa se oli hernekeitto, mutta Suomisen Ollin tempauksesta lähtien kahvilla tuntuu olevan erityismerkitys. Suomiset käyttävät korviketta, mutta juhlahetkeä varten Hilda keittää aidot kahvit. Arkipäivän ilmiöistä jää mieleen myös Ollin ja Ekan Korona-peli. Kiinnostavaa on, että edellisessä elokuvassa esiteltiin näyttävästi Juho Jussilan kehittämää Fortuna-peliä, ja tällä kertaa valkokankaalle pääsee legendaarinen Korona, joka oli myös Jussilan kehittämä suomalainen keksintö. Jussilan yritys on yhä olemassa, ja kotisivun mukaan peli on ollut tuotannossa vuodesta 1944. Selvää on, että Suomisen taiteilijoissa Koronaa pelataan jo vuonna 1943.

Ei kommentteja: