
31. tammikuuta 2010
Frank Jamesin paluu (1940)

28. tammikuuta 2010
Kitupiikki ja työnarkomaani

Saiturin joulua lukiessa jää miettimään, mitä oikeastaan merkitsee se, että klassinen joulukertomus on tarina ahneudesta. Jouluyön pimeydessä aaveet näyttävät Scroogelle, mitä seurauksia saituudella on ja miten arvokkaita hyvä tahto ja hyvät teot ovat. Tarinan alussa Scrooge viittaa kintaalla avunpyytäjille, sillä köyhien auttaminen on hänen mukaansa yhteiskunnan tehtävä. Lopussa vanha kitupiikki ymmärtää, että köyhyyden poistamiseen tarvitaan meitä kaikkia. Saiturin joulu korostaa enemmän yksilön kuin yhteiskunnallisten rakenteiden merkitystä.
Ehkäpä Saiturin joulun kaltaisella kertomuksella on kysyntää tilanteessa, jossa yhteiskunnan ”rakenteellinen” huolenpito on kriisissä ja on tarpeen vedota kansalaisten hyväntahtoisuuteen.
*
Dickensin kertomus syntyi protestanttisessa Englannissa, mutta mieleen tulee väistämättä myös katolisen kirkon ajatus kuolemansynneistä. Ahneus oli synneistä suurimpia yhdessä ylpeyden, kateuden, vihan, laiskuuden, ylensyönnin ja himon kanssa. Nykymaailmassa kuolemansynnit ovat heittäneet häränpyllyä ainakin siinä mielessä, että sanat ovat vaihtuneet toisiksi: laiskuuden sijasta puhutaan itsensä hemmottelusta, ylensyönnin sijasta herkuttelusta. Ylpeyskin taitaa nykyään olla positiivista omanarvontuntoa.
Ahneus on niin ikään kärsinyt inflaation. Milloin viimeksi olet kutsunut lähimmäistäsi itaraksi, saidaksi, pihiksi tai penninvenyttäjäksi? Suomessa näillä sanoilla on ollut poikkeuksellisen ikävä kaiku jo siitä syystä, että sota-aikana ja sen jälkeen säästämisen ihanne oli olennainen osa kasvatusta. Tarkan markan talous oli välttämätöntä maassa, joka pinnisteli sotakorvausten kurimuksessa. Säästäminen antoi mahdollisuuden hallita tulevaisuutta, ja yksilö saattoi asettaa elämälleen pitkän linjan tavoitteita.
*
Ahneudesta ei ole juurikaan keskusteltu vuosituhannen vaihteen nousukauden aikana. Tuntuu siltä, että 1990-luvun alun talouslama teki tuhlaamisesta sosiaalisesti hyväksyttävää, kun kansalaisilta odotettiin osallistumista kulutuskysynnän kasvattamiseen. Taloudellisen toiminnan motiivit olivat ihmisen ulkopuolella, ei sisäisissä tunteissa tai himoissa, joihin ahneus kuului.
Samaan aikaan tunteet ja työelämä ovat liittyneet entistä väkevämmin yhteen. Tutkijat ovat puhuneet affektiivisen, tunteisiin perustuvan, työn merkityksestä. Välittämiseen perustuvan hoivatyön kohdalla työn on ajateltu olennaisesti liittyvän työntekijän omiin tunteisiin ja niiden hallintaan. Samaan aikaan toiset työtehtävät on siirretty kokonaan tunnekäsitteiden ulkopuolelle. Millaisiin tunteisiin perustuvat esimiestyö tai liiketalous?
*
Saiturin joulua lukiessa tulee mieleen, että Scrooge voitaisiin nykyajan käsittein tulkita pikemminkin työnarkomaaniksi. Hänen ongelmansa ei ole vain ahneus vaan kykenemättömyys tehdä eroa työn ja vapaa-ajan välillä. Menneiden talouskurimusten perintönä olemme työorientoituneempia kuin koskaan. Scroogen tapaan meidät pitäisi havahduttaa huomaamaan, ettei kaikkea voi mitata rahassa ja että elämää on työn ulkopuolellakin.
(ilmestynyt Turun Sanomissa 28.1.2010)
26. tammikuuta 2010
Wartburg ja Venusvuori

”Kaikista Saksan kansojen kertomista tarinoista kummallisimpia on romanttinen legenda Venus-jumalattaresta, joka sen jälkeen, kun hänen temppelinsä oli revitty maan tasalle, pakeni salaiselle vuorelle, jossa hän yhä elää mielikuvituksellisen nautinnollista elämää vapaamielisten ilman henkien, metsän ja vesien henkien ja monien maan päältä äkkiä kadonneiden sankareiden kanssa. Jos kävelet lähellä vuorta, saatat kuulla iloisten naurahdusten ja harpun näppäilyjen etäisiä kaikuja, ja ne pureutuvat sisimpääsi näkymättömin kahlein ja tempaavat mukaansa. Mutta olet onnekas, sillä lähellä sisäänkäyntiä pitää vartiotaan vanha ritari, uskollinen Eckhart. Hän seisoo kuin veistos, suureen miekkaansa nojaten, mutta hänen rehti, harmaantunut päänsä nyökkää herkeämättä, ja surumielisesti hän varoittaa sinua niistä arveluttavista vaaroista, jotka vuoren sisällä odottavat. Moni on pelästynyt ajoissa, mutta toiset ovat langenneet, jättäneet vanhan miehen vaimean äänen huomiotta ja sukeltaneet sokeasti himojen viheliäiseen kurimukseen.”
Uskollisesta Eckhartista oli runoillut jo Ludwig Tieck vuonna 1799, mutta Wagneriin ajatus maan alle piiloutuneesta Venuksesta ja salaisista bakkanaaleista teki erityisen vaikutuksen. Tarina Venusvuoresta kuvaa kristinuskon ja pakanuuden välistä vastakkainasettelua: kristinuskon raivattua tilaa antiikin jumalat ja perisaksalaiset luonnonhenget joutuivat yhdessä pakenemaan maanalaisiin kätköihinsä. Luennolla kysyttiin: miksi juuri Venus? Ehkä siksi, että kristinusko suhtautui kriittisesti aistillisuuteen, ruumiin nautintoihin.
Wagner oli ilmeisesti epätietoinen siitä, että hänelle Tannhäuserin tarina periytyi reformaation aikana kirjoitetusta toisinnosta. Tarinassa on avoimen kriittinen kommentti paavinuskoa kohtaan. Tannhäuser joutuu lähtemään Roomaan pyytämään anteeksiantoa paavilta. Rooman piispa kuitenkin kieltäytyy ja sanoo syntien tulevan sovitetuksi vasta sitten, kun paavillinen sauva puhkeaa lehteen. Mikä on sellainen synti, jota paavikaan ei voi antaa anteeksi? Tarinassa paavi syyllistyy rikkeeseen, joka on tietysti reformaation ajan kritiikkiä katolista uskoa kohtaan. Oopperassa Tannhäuser ehtii heittää henkensä, kun pyhiinvaeltajien joukko kertoo paavin sauvan mystisesti ryhtyneen viheriöimään. Jumala osoittaa paavin olleen väärässä.
Tannhäuseria katsoessa on helppo ymmärtää, miksi siitä tuli 1800-luvun jälkipuoliskolla niin suosittu. Oooppera on Wagnerin teoksista skemaattisin ja ehkä konservatiivisinkin. Se tiivistää 1800-luvun moraalin kaksinaisuuden tarjoamalla aistillisia orgioita ja kristillistä hartautta.
20. tammikuuta 2010
King Kong (2005)

Kaikesta sanotusta huolimatta King Kongilla on ansionsa. Suuri osa elokuvasta on näyttävää tietokoneanimointia, mutta sittenkin parhaimmillaan teos on siinä samassa, jossa vuoden 1934 King Kong myös onnistui, kaunottaren ja hirviön suhteen kuvauksessa.
13. tammikuuta 2010
Erään merkin varjossa (1944)

9. tammikuuta 2010
Sean McGlory: Auringonjumalan aarre (1953) ja Pelon kehä (1954)


6. tammikuuta 2010
OSS 117: Rio ei vastaa (2009)

5. tammikuuta 2010
Ihmemaailman salaisuudet (1955)

Star Trek VII – Sukupolvet (1994)

Star Trek - sukupolvet alkaa kapteeni James T. Kirkin (William Shatnerin) jäähyväisillä. Enterprisella on uusi kapteeni, joka joutuu heti vaikeuksiin mystisen energiapoimun äärellä. Samassa rytäkässä Kirk katoaa avaruuden tyhjyyteen. Vajaa 80 vuotta myöhemmin kapteeni Jean-Luc Picard (Patrik Stewart) löytää saman energiailmiön ja tutustuu mystiseen tohtori Soraniin (Malcolm McDowell), jolle ilmiö merkitsee reittiä utooppiseen Nexukseen. Paratiisillinen utopia oli vanhan Star Trekin keskeistä raaka-ainetta, mutta jotakin on selvästi muuttunut. Sukupolvien sävy on astetta psykologisoivampi, niin kuin oli koko Star Trek - uusi sukupolvi -sarjassakin. Picard haikailee menetettyä perhe-elämäänsä, mutta saa toteutumattoman menneisyyden takaisin hetkeksi – voidaakseen todeta sen olevan vain illuusiota. Picardin ja Kirkin tiet yhtyvät aikapoimujen kurimuksessa, ja mennyt sukupolvi tekee palveluksen nykypäivälle.
David Carsonin ohjaus on melko tv-sarjamaista, ja tarinaa olisi voinut leikkauksella kiteyttää enemmän.
4. tammikuuta 2010
Kairon purppuraruusu (1985)

Näin Kairon purppuraruusun ensi-illan aikoihin, ja nuoreen filmihulluun se teki suuren vaikutuksen. Tosin elokuva tuli nähtyä niin monta kertaa, että lopulta tarina alkoi tuntua yksinkertaiselta. Allen hyödyntää tehokkaasti perusidean, valkokankaan fiktiivisen hahmon siirtymisen 30-luvun pulavuosien todellisuuteen. Kun elokuvaa katsoo nyt, huomio kiinnittyy enemmän Mia Farrow'n roolisuoritukseen, siihen tapaan, jolla Hollywoodin unelmamaailma heijastuu hänen kasvoistaan elokuvasalin hämärässä. Elokuvan miljööt on myös taitavasti rakennettu. Woody Allenin elokuvista olen aina pitänyt historiakuvauksista, joita Kairon purppuraruusun lisäksi ovat mm. Zelig (1983) ja Radio Days (1987). Viime vuosien elokuvista tulee mieleen Jadeskorpionin kirous (The Curse of the Jade Scorpion, 2001), jossa on – paitsi hauska tarina – taidokas ajankuva.
Kenelle kellot soivat (1943)
Kenelle kellot soivat tuli ensi-iltaan toisen maailmansodan keskellä, heinäkuussa 1943. Käsikirjoittaja Dudley Nichols ja ohjaaja Sam Wood ovat selvästi tehneet kaikkensa, ettei tasavaltalaisten avuksi rientävästä Robertista jäisi mielikuvaa kommunistina. Dialogissa on sopivasti kriittisiä huomioita niin saksalaisista kuin venäläisistäkin. Ihmetystä herättää se, miksi elokuvassa käytetään niin paljon venäläisiä näyttelijöitä sivuosissa. Pabloa esittävä Akim Tamiroff oli jo vakiinnuttanut asemansa, mutta muissakin rooleissa vilahtaa venäläistaustaisia näyttelijöitä: Mikhail Rasumny Rafaelina, Vladimir Sokologg Anselmona, Adia Kuznetzoff Gustavona, Leonid Snegoff Ignaciona... Filmografiatietojen mukaan kaikki olivat syntyneet Venäjällä 1880- ja 1890-lukujen taitteessa ja tulivat filmialalle, joko Saksassa tai Yhdysvalloissa 1920-luvun lopussa ja 1930-luvun alussa. Vallankumouksen jälkeen venäläisiä näyttelijöitä oli paljon liikkeellä, mutta varmasti Hollywoodissa oli yhtä runsaasti latinalaistaustaisia avustajia.
Erityisenä casting-ongelmana on Ingrid Bergman, joka esittää espanjalaista Maria-neitoa. Jos suuri osa tasavaltalaisita puhuu englantia venäläisesti murtaen, ei sinänsä haittaa vaikka Maria puhuisikin skandinaavisella aksentilla. Ehkä Bergman tuntui sopivalta siksi, että hän oli vain hieman aiemmin ollut Casablancassa. Myös Kenelle kellot soivat -elokuvassa rakastavaisten täytyy työntää omat tunteensa syrjään ja asettua palvelemaan korkeampia tarkoitusperiä.
3. tammikuuta 2010
The Departed (2006)

2. tammikuuta 2010
Star Trek VI - Tuntematon maa (1991)

William Shatner: It Was a Very Good Year
Uudenvuoden kunniaksi William Shatnerin ”It Was a Very Good Year” vuodelta 1968:
1. tammikuuta 2010
Agentti OSS117 Kairossa (2006)

Aikanaan OSS117 liittyi Ranskan ja Yhdysvaltain suhteisiin siinä mielessä, että agentti oli syntynyt Louisianassa ja palvellut myös CIA:ssa. Ehkäpä tähän taustaan liittyy vuonna 2006 aloitettu uusi elokuvasarja. Michel Hazanaviciusin ohjaama Agentti OSS117 Kairossa (OSS 117: Le Caire, nid d'espions, 2006) alkaa johdannolla, jossa neuvokas agentti onnistuu sieppaamaan V2-ohjusten piirustukset natseilta toisen maailmansodan loppuvaiheessa.
Agentti OSS117 Kairossa on humoristinen, parodinen seikkailu, jossa on aimo annos ranskalaisuuteen kohdistuvaa itsekritiikkiä. OSS117 (Jean Dujardin) saa tehtävän vuoden 1955 Kairosta, mutta on autuaan tietämätön islamilaisesta kulttuurista ja tarpoo eteenpäin häikäilemättömästi. Oman ironisen kehyksensä tarjoaa tosiasia, että Ranskan siirtomaavalta oli samaan aikaan murenemassa. Lopussa OSS117 saa uuden tehtävän Iranista, jossa ”rakastetaan ulkomaalaisia”.
Star Trek V - Viimeisellä rajalla (1989)

Star Trek -elokuvien joukossa Viimeisellä rajalla ei ole kovinkaan korkeassa kurssissa, varmaankin siksi, että sen erikoistehosteet vaikuttavat nykynäkökulmasta kömplelöiltä. Vanhanaikaisilta en vaikuttivat myös vuonna 1989, jos ajatellaan, että samana vuonna valmistui Spielbergin Indiana Jones ja viimeinen ristiretki. Tarina kertoo, että vuonna 1989 George Lucasin perustama Industrial Light and Magic oli niin ylityöllistetty, ettei se voinut ottaa Star Trek -elokuvaa hoteisiinsa. Tämän takia William Shatner joutui lyhentämään loppukohtausta, jotta tulos olisi edes jotenkin uskottava.
Minun mielestäni elokuvan ydin on kuitenkin muualla: se toimii hyvin ilman tehosteitakin. Tai ehkä juuri siksi Viimeisellä rajalla muistuttaa 1960-luvun tv-sarjaa. Parhaimmillaan elokuva on puolenvälin jälkeen, kun Sybok saa Enterprisen väen muistelemaan menneisyyden traumoja ja etsimään sovitusta henkisille haavoille. Viime kädessä alkuperäisessä Star Trek -sarjassakin oli kyse enemmän ihmisyydestä kuin teknologian edistysaskeleita.
Ihmemaa Oz (1939)

Ensi-iltavuonnaan Ihmemaa Oz ei ollut erityinen menestys, varsinkin kun fantasiaelokuvan tuotantokustannukset olivat korkeat. Varsinaiseksi menestykseksi elokuva on tullut vasta television aikakaudella. Yhdysvalloissa Ihmemaa Oz on nähty säännöllisesti tv:ssä vuodesta 1959 lähtien.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)