30. elokuuta 2024

Theodora leikkii tulella (Theodora Goes Wild, 1936)

Olipa mahtavaa katsoa screwball-komedia, jota ei ole aiemmin nähnyt! Jostakin syystä Richard Boleslawskin Theodora leikkii tulella (Theodora Goes Wild, 1936) ei ole osunut kohdalle, mutta nyt tähdet asettuivat kohdalleen. Screwball-komediasta todetaan usein, että se oli tavallaan Hollywoodin itsesensuurin seurausta. Vuodesta 1934 lähtien ns. Hays Code sääteli tarkasti, miten mm. seksuaalisuutta, uskontoa ja esivaltaa tuli kuvata, ja siksi elokuvantekijät joutuivat käyttämään mielikuvitustaan etsiessään kiertoilmaisuja ja kehittäessään vihjailevia kerrontakeinoja. Usein elokuvat olivat todella puheliaita, ja tällainen on myös Theodora leikkii tulella, jonka käsikirjoituksen laati Sidney Buchman Mary McCarthyn tarinan pohjalta. 

Theodora leikkii tulella asettaa keskiöön Lynnfieldin pikkukaupungissa Connecticutissa asuvan pyhäkoulun opettajan ja urkurin Theodora Lynnin (Irene Dunne), joka on salanimellä Caroline Adams kirjoittanut uskaliaan bestseller-romaanin. Lynnfieldin kirjallisuuspiiri lukee teosta pöyristyneenä ääneen tietämättä, että kohukirjailija on heidän keskuudessaan. Screwball-komedian ytimessä on useimmiten sukupuolten välinen taistelu, ja siihen tässäkin elokuvassa päädytään, mutta usein asetetaan vastakkain myös konservatiivinen arvomaailma ja radikaalimpi, nuoren polven elämäntapa. Tällä kertaa sukupuolten välinen taistelu tapahtuu kahdella rintamalla, ensin newyorkilainen Michael Grant (Melvyn Douglas) tunkeutuu Theodoran kotiin ja tekeytyy puutarhuriksi. Kostoksi puolestaan Theodora valtaa Michaelin New Yorkin asunnon ja ottaa kaiken irti Caroline Adamsin hahmosta. Kaiken kaikkiaan Theodora leikkii tulella on viihdyttävää komediaa ja juuri niin sujuvaa kuin mihin vain 30-luvun Hollywood kykeni.

Theodora leikkii tulella on kiinnostava myös ohjaaja Richard Boleslawskin uran näkökulmasta. Boleslawski oli oikealta nimeltään Bolesław Ryszard Srzednicki. Hän oli syntynyt vuonna 1889 Mohyliv-Podilskyissa, nykyisessä Ukrainassa, silloisessa Venäjän imperiumissa, mutta Boleslawskia voi pitää taustaltaan puolalaisena. Hän opiskeli näyttelijäksi Konstantin Stanislavskin johdolla ja osallistui Venäjän ratsuväessä ensimmäiseen maailmansotaan. Lokakuun vallankumouksen jälkeen hän pakeni Puolaan ja ohjasi siellä ensimmäiset elokuvansa. New Yorkiin hän muutti vuonna 1922, vaihtoi nimensä ja ryhtyi tuomaan Stanislavskin oppeja yhdysvaltalaiseen teatterielämään. Elokuvaohjaajana Hollywoodissa hän työskenteli vuodesta 1930 lähtien. Lupaava ura jäi kuitenkin valitettavan lyhyesti, sillä Boleslawski kuoli sydänpysähdykseen vain hieman ennen 48. syntymäpäiväänsä. Theodora leikkii tulella oli viimeinen elokuva, jonka hän ehti saattaa valmiiksi.


Ei kommentteja: