Minsk on lähellä. Belavian lento kestää vain tunti 20 minuuttia. Matka upouudesta terminaalista kohti pääkaupunkia on hämmentävä: luotisuoraa moottoritietä kehystävät koivikot, vastaantulijoita ei juuri näy, ehkä siksi, että Valko-Venäjällä on vapaapäivä. Kaupungin laitamilla rakennustyöt ovat käynnissä, korkeita elementtitaloja nousee ja nostokurkia kohoaa taivasta kohti kuin 90-luvun Berliinissä. Mutta tänään työmaalla on hiljaista. Linja-auton ikkunasta avautuu futuristisia näkymiä, kuten viereinen kirjastotalo. Kaupungin keskusta on lähes imperiaalisen avara, leveitä väyliä, avaria puistoja.
Jääkiekon MM-kisat 2014 alkavat 9. toukokuuta, jolloin juhlitaan myös toisen maailmansodan päättymisen Voitonpäivää. Tai oikeastaan Voitonpäivä on Länsi-Euroopassa edellinen päivä, mutta Valko-Venäjällä ja Venäjällä se on 9. toukokuuta, Saksan kukistumista seuraava päivä. Juhlan kunniaksi Minskin kaduilla on väki liikkeellä. Hotellimme on Hotel Planeta. Sen viereisen talon katolla loistaa valomainos "Minsk on sankarikaupunki", Минск — Город-Герой. Jos oikein ymmärrän teksti on venäjäksi, sillä valkovenäjäksi se olisi Мінськ — місто-герой. Hotellin vieressä nousee myös modernistinen muistomerkki, joka julistaa Minskille 26. heinäkuuta 1974 myönnettyä sankarikaupungin asemaa. Obeliskista ja Synnyinmaa-äidin pronssipatsaasta koostuva monumentti valmistui vuonna 1985, sodan päättymisen 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Juuri tämän muistomerkin ohi Voitonpäivän paraati on aiemmin tänään kulkenut, vaikka emme olleetkaan sitä todistamassa.
Illan suussa Minskin skyline paljastuu. Kerrotalojen katot on valaistu, niin että kaupungin modernistinen linja hahmottuu. Puolenyön tienoilla ilotulistus kruunaa juhlapäivän. Tätä spektaakkelia katsoessa tuntuu selvältä, että jääkiekon MM-kisat eivät sattumalta ala juuri tänään, 9. toukokuuta. Onko suurellisempaa tapaa aloittaa kisat kuin kansallinen juhlapäivä, jota varten myös moni venläinen on saapunut paikalle viettämään pitkää viikonloppua? Valko-Venäjän ensimmäisessä ottelussa Yhdysvaltoja vastaan on täysi tupa, vaikka voittoa Valko-Venäjälle ei herukaan. Muuten: Voitonpäivä punoutuu myös Suomen jääkiekkohistoriaan. Kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden Globenissa 7. toukokuuta 1995, juhlahumun uutisointi sekoittui toisen maailmansodan päättymisen 50-vuotisjuhliin, joita vietettiin seuraavana päivänä Ranskassa ja Iso-Britanniassa, ja 9. toukokuuta Venäjällä. Juhlat olivat vahvasti läsnä Suomen uutislähetyksissä, sillä presidentti Martti Ahtisaari sai harjoittaa diplomatiaa juhlien keskellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti