Turun yliopisto on aloittanut varojenkeruun räväkällä videolla, joka ilmestyi YouTubeen viime sunnuntaina. Video on ehtinyt herättää ristiriitaisia tunteita. Miksi yliopisto mainostaa itseään monimielisellä teoksella, jossa Turun yliopiston ja kauppakorkeakoulun rehtorit kokoontuvat yöllä yliopiston päärakennuksen kellariin katsomaan viestiä tulevilta sukupolvilta? Logiikka on varmaankin siinä, että kamppanjan aloituksen täytyy hätkähdyttää. Ensimmäisen teaserin täytyy olla riittävän arvoituksellinen, että kiinnostus herää. Ehkäpä yliopisto hakee rosoisella käsivarakuvauksella katu-uskottavuutta. Video joutuu myös luovimaan yliopistoyhteisöä tällä hetkellä repivissä ristiriitaisissa tunteissa.
Herää kysymys, miten mainosvideo suhteutuu käynnissä olevaan muutosprosessiin. Epäilemättä videolla ollaan rakentamassa uutta yliopistoa, koska ”salaiseen kokoukseen” ovat kerääntyneet nykyisten yliopistojen rehtorit, keulakuvat ja alumnit. Maanalaisessa kokouksessa ryhmä saa viestin vuoden 2098 maailmasta, jolloin suomalainen yhteiskunta on romahtanut. Kummallista kyllä, tulevaisuuden sanansaattaja on menneisyyden haamu, Kekkonen, joka esittää syytöksen ”saatanan tunareille”. Kekkosen valinta ”tulevaisuuden ääneksi” on sikäli loogista, että Kekkos-Suomessa syntyneillä on keskeinen rooli tulevien lahjoitusten antajina.
Mutta keitä ovat ”tunarit”? Laajasti ottaen heitä ovat tietysti kaikki, jotka eivät edistä muutosta. Tulkitsen kuitenkin niin, että ”tunareita” ovat ennen kaikkea nykypäivän ajattelemattomat poliitikot (tai ehkä vain vastuuton nykyaikamme): yliopiston kellariin kokoontunut ryhmä on etujoukko, maanalainen armeija, jonka tehtävä on lähteä rakentamaan uutta yliopistoa ja muuttaa tulevaisuuden suuntaa. Videon ankean nykyhetken voi tulkita nykyisen yliopistojärjestelmän kurjuudeksi, mutta olisiko siinä kriittinen särmä myös valmisteilla olevaan yliopistolakiin? Tässä tulkinnassa uusi yliopisto tekee pesäeroa hallituksen korkeakoulupoliittiseen linjaan. Yliopistoyhteisön näkökulmasta tämä olisikin tärkeä signaali.
Herää kysymys: onko yliopistoyhteisö viime kädessä YouTube-videon pääasiallinen kohdeyleisö? Tällä hetkellä mainos on katsottu yli 16000 kertaa. Luku on lähellä henkilökunnan ja opiskelijoiden kokonaismäärää. Ehkä on hyväkin sanoa henkilökunnalle ääneen, että yliopistoväki on lopulta samassa veneessä ja että johdon näkemykset uudesta yliopistolaista ovat kriittiset. Vain tätä kautta voi saada yliopistoyhteisön tuen, jota kamppanjassa tarvitaan.
Eilen YouTubeen ilmestyi videon jatko-osa, joka paljastaa tavoitteen. Rahankeruun ajatukseen toki viitattiin jo edellisessäkin videossa. Alussa tärisevä kamera näyttää yliopiston seinällä seisovan lauseen ”Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle". Ja lopussa Kekkonen vihjaa: ”Tämä on avunpyyntö.” Jatko-osassa pyrkimys saa historiallisen oikeutuksensa: Turun yliopisto syntyi kansan karttuisasta kädestä, ja nyt tarvitaan samaa ponnistusta. Valitettavasti näin on. Vaikka valtion rahoituksen on taattu jatkuvan, yliopistot joutuvat elämään niukkuudessa, ellei jotakin radikaalia tapahdu. Tässä videon jatko-osa, jota tähän mennessä on katsottu vasta muutama sata kertaa:
Moni katsoja ihmetteli tietenkin, mitä poliisineuvos Ilkka Salmi tekee rehtorien seurassa. Asia ratkesi tänään, ja sekin on osa kamppanjaa. Salmesta (ei sukua) tuli vuoden alumni. Mitähän tulee seuraavaksi?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti