Katsoimme lauantai-illan ratoksi TCM:ltä Lassie-elokuvan. Mieleen hiipii artikkeli ”Ihmeellinen luonto. Elokuvien eläimet toiveiden ja pelkojen peilinä”, jonka kirjoitin Filmihulluun vuonna 1989. Silloin en juurikaan katsonut Lassieta, vaikka juuri Lassie on valkokankaan tunnetuimpia eläinhahmoja. Tietysti elokuvien saatavuuskin oli toisenlaista kuin nykyään...
MGM tuotti Hollywoodissa kaiken kaikkiaan seitsemän Lassie-elokuvaa vuosina 1945–1951. Erityisen kiinnostava on Richard Thorpen vuonna 1949 ohjaama Lassie lain kourissa (Challenge to Lassie), joka löytyy TCM:n ohjelmakirjastosta. Se ei pohjaudu Eric Knightin romaaniin Lassie palaa kotiin (Lassie Come Home, 1940), eikä edes sen pohjana olevaan Elizabeth Gaskellin tarinaan. Lassie lain kourissa ammentaa Eleanor Stackhouse Atkinsonin romaanista Greyfriars Bobby (1912), jonka sanotaan perustuvan Edinburghissa 1800-luvulla tapahtuneeseen tositarinaan. Tässä mielessä elokuva sivuaa eläinhistoriaa astetta kiinnostavammin kuin muut Lassiet.
Kertomus Greyfriars Bobby -nimisestä koirasta viittaa eriskummalliseen tarinaan, jonka kunniaksi Edinburghistä löytyy vieläkin koiran patsas. Kuten kuvasta voi nähdä, alkuperäisessä tarinassa sankari oli terrieri. Greyfriars Bobbyn sanotaan vartioineen isäntänsä hautaa 14 vuotta, aina kuolemaansa 14. tammikuuta 1872 asti. Terrierin arvioidaan syntyneen joko 1855 tai 1856. Tarinasta on erilaisia versioita, mutta kaikissa koira on uskollisuuden symboli. Tämä tuo mieleen intialaisen Waghyan, jonka sanotaan olleen 1600-luvulla eläneen Chhatrapati Shivajin lemmikkikoira ja jolle on myös pystytetty patsas. Edinburghissa on muuten myös hauta Bobbylle, tosin sen kivi on kaiverrettu vasta vuonna 1981.
Lassie lain kourissa on oikeastaan aika surullinen elokuva. Se alkaa oikeussalissa, jossa Lassie on tuomiolla. Skotlannin säännösten mukaan isännättömän koiran kohtalo on tyly. Lähes koko elokuva on takautumaa, joka kertoo, miten Lassie on päätynyt onnettomaan tilaan. Jock Gray (Donald Crisp) löytää Lassien pienenä ja kouluttaa sen lammaskoiraksi. Kun Jock kuolee keuhkokuumeeseen, koira jää suremaan isäntäänsä ja haluaa itsepintaisesti kirkkomaalle, mitä pidetään ennenkuulumattomana. Jockin hautakivessä muuten lukee kuolinvuotena 1863, mikä ei aivan istu Greyfriars Bobbysta kerrottuun tarinaan. Elokuvassa viehättää studioon lavastettu kuvitteellinen Edinburgh, mutta ennen kaikkea se, miten uskollinen koira lopulta vapautuu kaupunginisien tuomiolta. Lassie lain kourissa ottaa kantaa eläinsuojelun kysymyksiin, ja lopputeksteissä viitataan myös MGM:n yhteistyöhön Yhdysvaltain eläinsuojeluyhdistyksen kanssa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti