Hejnicen pyhiinvaelluskirkko on aivan kulman takana, ja kellot ilmoittavat ajan kulun vartin tarkkuudella Turun tuomiokirkon tapaan. Aamukuudelta flunssaisiin korviin kaikuu kellojen kirkas kalkatus. Viimeinen täysi päivä on alkamassa. Seminaari käynnistyy samaan aikaan kuin edellisinäkin päivinä, pirteästi. Tom Haigh aloittaa esittelemällä muutama vuosi sitten ilmestyneitä artikkeleitaan. Erityisesti hän korostaa käsitteiden merkitystä ja aikalaishorisontin tärkeyttä. "Software" ei ollut käytössä 50-luvulla eikä pääosin 60-luvullakaan. Oikeastaan - ja tämä ei tule juurikaan esille - olisi hyvä tehdä ero sanoihin ja käsitteisiin. On paljon esimerkkejä siitä, että käsite on olemassa, vaikka sanasto puhuisikin muuta. Esimerkiksi antisemitismi ei sanana esiinny ennen 1870-lukua, mutta tuskin silti voi väittää, etteivät kreivi Gobineaun kirjoitukset olisi vahvasti antisemitistisiä. Erottelu nykykäsitteisiin ja aikalaiskäsitteisiin ei riitä: on mentävä pidemmälle miettimään, mitä käsittellisiä piirteitä sanoihin liittyy, miten ne kohtaavat ja miten muutokset oikeastaan tapahtuvat. Kaikki päivän esitykset voisi punoa samaan teemaan: Gerardin, Adriennen, Petrin, Tomin ja Pierren esityksissä sumearajaiset käsitteet, ohjelmointi, professio, kansalaisuus ja eurooppalaisuus, nousivat esille. Ja lopulta erotkin tulivat näkyviin - myös tulkintaerot.
Seminaarin katkaisi lyhyt iltapäiväkävely. Vasta nyt paljastui, että Hejnice on kylpyläkaupunki. Libverdan kylpylässä lomailivat mm. Carl Maria von Weber ja Alexander Humboldt. Vanhaa perua on varmaan se, että saksan kielellä ymmärretyksi tuleminen onnistuu helpommin kujin englanniksi.
Keskustelut venyvät pitkään, yli iltakahdeksan. Seuraavana aamuna matka jatkuu lentokentälle, ja luvassa on pitkä päivä: tuntien odotus Wienissä ja lopuksi vielä öinen bussimatka Helsingistä Turkuun.
12. syyskuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti