22. lokakuuta 2005

Abbasso la ricchezza! (1946)

Abbasso la ricchezza! valmistui sodan jälkitunnelmissa, eikä elokuvaa tietääkseni ole näytetty Suomessa. Nyt se on saatavana Franco Cristaldin tuotantoa esittelevässä dvd-sarjassa. Anna Magnani näyttelee äkkirikastunutta Gioconda Perfettiä, joka on sodan aikana kerännyt omaisuuden mustan pörssin hedelmäkaupalla. Yhteiskuntasuhteet ovat kääntyneet nurinniskoin, sillä Vittorio de Sican esittämä aatelismies, Ghiranin kreivi, joutuu asunnottomana majoittumaan Perfettin luokse. Vaikka Gioconda Perfetti on rikastunut kyseenalaisin keinoin, hän tuntuu autuaan tietämättömältä siitä, miten kaikki oikeastaan tapahtui. Sen sijaan hän on hurmaantunut yltäkylläisestä vauraudestaan ja haluaisi päästä seurapiireihin, vertaistensa luo. Lopputulos on ennustettava. Gioconda antautuu huijareiden käsiin, ja kohta on omaisuus tipotiessään. Elokuvan lopussa Gioconda on joutunut palaamaan lähtöruutuun, kadulle hedelmälaatikoiden ääreen. Loppu jättää ristiriitaisen tunteen: toisaalta vaurauden suoma helppo elämä tuntuu saavutettavalta, mutta toisaalta yhteiskuntajärjestys palautetaan lopuksi uomiinsa. Vaikka Giocondan ja kreivin suhde lämpenee elokuvan kuluessa, he eivät voi koskaan kohdata toisiaan tasavertaisina.

2 kommenttia:

Juhani kirjoitti...

Katsoin tuon äsken. Miksiköhän "Abbasso la miseria!" (1945) on niin kovasti vähemmän arvostettu kuin tää kommentoimasi "Abbasso la ricchezza!" (1946). Hmm... ehkä Vittorio De Sica vaan täyttää kankaan.

"Il generale della Rovere" on kyllä sellainen todistus, että De Sica on mies, ja jopa Mastroiannia hienompi italialainen näyttelijä. Alkujaan Vittorio kai vaan näytteli saadakseen rahaa ohjauksiaan varten, vai onko vain legendaa?

Hannu Salmi kirjoitti...

Minulta Abbasso la miseria! on kokonaan katsomatta. Muistan myös lukeneeni, että De Sicalla oli jatkuvia talousvaikeuksia uhkapelaamisen takia, ja siksi hän näytteli paljon. Mutta voi sanoa: onneksi näytteli!