6. lokakuuta 2024

Jerry neropattina (The Patsy, 1964)

Jerry neropattina (The Patsy, 1964) valmistui aikana, jolloin Jerry Lewis oli maineensa kukkuloilla ja hän oli jo ehtinyt saada kokemusta myös ohjaajana. Alun perin elokuvan nimen piti olla Son of Bellboy, koska Lewis ajatteli sitä jatko-osaksi vuonna 1960 valmistuneelle komedialle Jerry piccolona (The Bellboy). Tämä näkyy myös aloituskohtauksessa, kun Lewis astuu sisään hotellityöntekijänä. Molemmissa elokuvissa päähenkilön nimi on Stanley. Suomenkielinen nimi Jerry neropattina on siinä mielessä erikoinen, että alkuperäisnimi The Patsy viittaa hyväntahtoiseen hölmöön, jota muut käyttävät hyväkseen. Sitä Stanley todella onkin. 

Jerry neropattina alkaa jaksolla, jossa tunnettu koomikko menehtyy lento-onnettomuudessa Alaskassa. Maineikas humoristi oli elättänyt ympärillään isoa avustajien ja managerien joukkoa, ja elokuvan alussa nämä kokoontuvat masentuneina ja hämmentyneinä miettimään uutta tilannetta. Pian ankean tunnelman katkaisee optimismi, kun he oivaltavat, että jostakin täytyy keksiä uusi koomikko tilalle. Juuri sillä hetkellä pahaa-aavistamaton Stanley Belt (Jerry Lewis) astuu sisään. Stanleyn hämmentävä olemus saa koko seurueen jähmettymään paikalleen, ja he ymmärtävät, että tässä on ratkaisu.

Jerry neropattina on pohjimmiltaan Pygmalion-tarina, jossa Stanley joutuu koulutuksen kohteeksi, vaikkakin tulokset ovat alusta lähtien täysin epäonnistuneita. Ehkäpä elokuva vakuuttaa katsojankin siitä, ettei koomikkotähteä voi synnyttää tyhjästä. Jerry neropattina marssittaa jo aloituskohtauksessa estradille legendaarisia näyttelijöitä: Keenan Wynn, Peter Lorre, John Carradine, Everett Sloane. Peter Lorren rooli on pieni, mutta jokainen repliikki on tunnistettavuudessaan puhdasta kultaa. Tämä jäi Lorren viimeiseksi elokuvaksi, eikä hän koskaan nähnyt sitä valmiina. Jerry neropattina päättyy hauskasti metaelokuvalliseen jaksoon, jossa koko studiotila paljastetaan katsojalle.

Ei kommentteja: